Met het wisselen van de winter naar de zomerperiode gaan we ook weer heerlijk buiten aan de slag. Snoeien, harken, schoffelen en het gras weer maaien. Helaas betekent het ook dat er weer een minder leuk karwei op ons wacht, namelijk de groene aanslag verwijderen van het terras. Maar wat is efficiënt en het meest milieuvriendelijk? Je leest er alles over in deze blog.
De groene, glibberige smurrie die je terrastegels ontsieren kun je te lijf gaan met heet water. Goed schrobben en de aanslag is waarschijnlijk al grotendeels verdwenen. Voor hardnekkige vlekken voeg je een klein beetje groene zeep toe aan warm water en verdeelt dit met een bezem over de tegels. Even goed in laten trekken, flink naspoelen met schoon water en je terras is aanslagvrij. Dit is de meest milieuvriendelijke manier om de groene aanslag te verwijderen van sierbestrating. Eet je vaak gekookte aardappelen? Gooi het kookwater van de piepers niet door de gootsteen, maar over de tegels. Gegarandeerd dat de groene aanslag verdwijnt. Wat ook goed werkt is zand. Strooi het uit over het natgemaakte terras en geef de tegels een goede scrubbeurt. Deze tip is overigens niet geschikt voor tegels met een toplaag. Door de wrijving met zand kan deze laag loslaten, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Om de klus snel te klaren zetten mensen de hogedrukreiniger in om de groene aanslag te verwijderen. Ons advies; niet doen! Door de kracht van de waterstraal worden de meeste tegels poreus waardoor algen en ander vuil sneller terugkomt. Wil je toch de hogedrukspuit gebruiken, laat jezelf dan eerst informeren of jouw sierbestrating daartegen bestand is. Gebruik ook geen chloor of zout om groene aanslag van je terrastegels te verwijderen. Deze middelen verbleken de bestrating en zijn erg slecht voor de natuur. Datzelfde geldt voor azijn. Bovendien werkt azijn maar kort en niet preventief.
Groene aanslag is helaas niet helemaal te voorkomen. Toch kun je het tot een minimum beperken door het terras wekelijks te vegen, ook in de herfst en winterperiode. Afgevallen, rottende bladeren veroorzaken vlekken en onkruidzaden die op de tegels neerdalen werken ook groene aanslag in de hand. Wanneer je regelmatig veegt scheelt je dit in het voorjaar flink wat schrobwerk.