Dat betonpoeren onmisbaar zijn voor een stabiele en degelijke constructie bij diverse bouwprojecten is waarschijnlijk bekend. Een schutting, veranda, carport, tuinhuis of overkapping worden vele malen steviger wanneer de staanders of palen op betonpoeren worden bevestigd. Bovendien zorgen ze voor bescherming omdat vocht geen kans krijgt om de palen of staanders te bereiken. Hierdoor gaat een constructie veel langer mee. Het is echter wel belangrijk dat betonpoeren, vooral bij zware en grote bouwwerken, het gewicht goed in de ondergrond kunnen verdelen. Wanneer het grond betreft zoals veen, klei of zand kan dit wel een uitdaging zijn. Om te voorkomen dat betonpoeren wegzakken wordt daarom wegzakpreventie aanbevolen. Wat dit precies inhoudt wordt in deze blog uitgelegd.
Wegzakpreventie is een ander woord voor een funderingstegel. Deze vierkante, betonnen plaat is speciaal ontworpen voor betonpoeren met de meest gangbare maten. Het heeft een groter oppervlak en is vaak 8 centimeter dik. Wanneer de grond onstabiel of zacht is en er een zwaar bouwwerk op komt te staan is het belangrijk dat de betonpoeren niet weg kunnen zakken of verschuiven. Wegzakpreventie plaatsen helpt om dit te voorkomen. Als alternatief kunnen er ook oude stoeptegels worden gebruikt. Echter zijn deze veel kwetsbaarder doordat ze minder goed bestand zijn tegen vocht en daardoor kunnen breken. Iets wat natuurlijk niet wenselijk is, want de kans is dan groot dat je zorgvuldig gebouwde tuinhuis of overkapping dan alsnog verzakt. Met een wegzakpreventie voorkom je dit probleem. Het zorgt voor een stabiele fundering en vergroot het draagvlak.
Wegzakpreventie plaatsen is heel erg simpel. Graaf een gat op de plek waar een betonpoer moet komen te staan. Houd er rekening mee dat de poer voor een twee-derde gedeelte de grond in gaat. Plaats de wegzakpreventie waterpas onder in het gat en zet hier de betonpoer op. Check dan weer of alles waterpas staat. Wanneer dat het geval is vul je het gat op. Gebruik hiervoor snelbeton zodat je zeker weet dat de betonpoer stevig verankerd is. Het klinkt allemaal zeer eenvoudig, en dat is het dus ook.